Judo – trda pot

Rubrika je povzeta po knjigi “Judo – trda pot”, ki je napisana s strani mojstrov juda iz Judo kluba Z’dežele Sankaku Celje.

Čeprav je spodnje napisano predvsem za mlajše tekmovalce, je izredno zanimivo branje tudi za odrasle, ki se s tem športom šele spoznavajo ali ga zgolj simpatizirajo.

Judo vam takrat predstavljamo malo drugače. Skupaj s svojimi učenci, danes mojstri juda, bomo na preprost način opisali naše videnje juda, ki je rezultat mnogih izkušenj strokovnega znanja in dela.

Ne opisujemo učenja judo tehnik, ker judo najbrž že vsi »poznate« in imate svoje sisteme, ki so v vašem okolju najbrž uspešni. Pri opisovanju se bomo oprli na lastne izkušnje, ki jim ni potrebno slediti. Nekoč sem vprašal nosilko olimpijske in svetovne medalje Jennifer Gal, kateri sistem treninga je zdaj pravi. Pa mi je odgovorila: »Vsi sistemi so najboljši!« 

Kljub temu da judo v dobesednem prevodu pomeni mehko pot, smo judo tokrat poimenovali trda pot, kar je pravo nasprotje z besedo ju-do. Naša želja je bila prikazati globlji pomen juda, brez katerega ni pravega doživetja tega športa. Ta namreč skriva tudi številne bolečine, poškodbe, poraze.

Veliko izkušenj je bilo potrebnih, da smo dosegli raven, ki nas je popeljala do osvojitve evropskih, svetovnih in olimpijske medalje. Vsi učenci, so prepotovali skoraj ves svet, veliko doživeli in videli ter v društvenem športnem duhu dosegali to, kar je cilj večine športnikov.

Upam, da nam bo uspelo na preprost način prikazati naše izkušnje in naš pogled na judo ter pritegniti pozornost in obogatiti vaše znanje o judu, kot ga gojimo v našem klubu.

Marjan Fabjan

Pasko_Kimonko

GLAVNA LIKA V TEJ PREDSTAVITVI STA PASKO IN KIMONKO

Naprej na “Kimono ali judogi”