Blazina ali tatami

Kot vsak judoist tudi jaz ob besedi tatami najprej pomislim na blazino, tisto za judo. Ob tem me objame nekakšen občutek spoštovanja, kar tudi pokažem s priklonom, preden stopim nanjo. Beseda TATAMI izhaja iz dežele vzhajajočega sonca Japonske. Več blazin skupaj sestavlja vadbeni borilni prostor, kjer se odvijajo treningi ter tekmovanja.

Na tatamiju se učimo metov in padanja. Omogoča nam varnejše padanje pri izvajanju metov, zato imajo nekatere večje judo dvorane pod blazinami različne materiale (npr. avtomobilske gume, prekrite z lesom, ali les, ki je prekrit s stiroporom). S tem se doseže boljša elastičnost in prožnost. Novejše judo dvorane pa danes že uporabljajo vzmetni pod, ki je veliko dražji in trpežnejši.

ZGODOVINA JUDO TATAMIJEV

Zgodovina judo tatamija se je začela hkrati z začetki juda leta 1882, čeprav tatamije poznamo že mnogo prej, saj jih Japonci že od nekdaj uporabljajo v svojih domovih. Prvi judo tatami je bil iz naravnih materialov, riževe slame, prevlečen z žaklovino in je bil trši in manj udoben. Ponekod so namesto blazin uporabljali kar travnato površino, ki so jo prekrili s ponjavo. V novejšem času tehnologija izdelave blazin močno napreduje.

Tako danes prevladujejo blazine iz umetnih mas, ki so obstojnejše in prožnejše. Vrhunske judo blazine so izdelane po licenci IJF (International judo federation). Narejene so iz vrhunskega agglofoam materiala, to so predelani PU-penasti kosmiči, ki zagotavljajo enakomerno trdnost po celotni površini. So laminirane z močno mat vinilno plastjo, robovi in vogali pa so lepljeni. Spodnji del blazine je narejen iz nedrseče podlage. Blazine so lahko v različnih barvah – rdeči, olivno zeleni, rumeni, modri, jabolčno zeleni in sivi.

Poznamo še judo »tatami puzle (trocellen)«, kjer blazine sestavljamo v celoto. Ker so zelo lahke (3,3 kg), jih lažje prenašamo in so namenjene predvsem klubom, ki nimajo lastne telovadnice in morajo zato pripraviti vadbeni prostor pred vsakih treningom ali tekmo.

TEKMOVALNI PROSTOR

blazina_tatami

Velikost tekmovalnega prostora je določena glede na vrsto tekmovanja, od občinskih, državnih, pa vse do največjih – svetovnih prvenstev in olimpijade. Tekmovalni prostor (njegova velikost je 14 m x 14 m) je sestavljen iz borilnega prostora velikosti 8 m x 8 m in 3 m zaščitnega prostora. Pri nas lahko imamo pri mlajših kategorijah in manj pomembnih tekmovanjih prirejen borilni prostor 6 m x 6 m z obvezno zaščito najmanj 2 m.

 

 

ČISTOČA VADBENEGA PROSTORA

tatami_istoaZa nemoten trening, predvsem pa za oblikovanje mladih judoistov v mojstre juda, je nujno potrebno, da se jim privzgoji občutek za čistočo, tako vadbenega prostora kot njih samih. Na tatami vedno stopamo le bosi in ga pred vadbo in po njej očistimo.Tako vzdržujemo in ohranjamo hišni red in urejenost telovadnice – dojo.

Naprej na “Rei ali etika”