Ekipa – kdor ni z nami, je proti nam

Ekipa je skupina ljudi, ki jih združuje skupna želja po doseganju rezultata ali cilja. Ekipno delo zahteva, da si vsi člani prizadevajo v isti smeri. Vedno mora veljati zlato pravilo: »Vsi za enega, eden za vse.« Torej, če sotekmovalec dela zate, moraš delati tudi ti zanj. Ekipa si mora stati ob strani. Med sabo se sotekmovalci ne smejo obtoževati.

ekipa1Pozitivni pritiski, medsebojno spremljanje in opogumljanje pripomorejo k zmagi. Dogovori dobijo energijo samo v ozračju popolnega zaupanja. Ob takšnem zaupanju postane iskrena kritika znamenje, da v nekoga verjameš in ti je zanj tudi mar.

V vsaki ekipi mora vladati ključni dogovor. Tega pa tekmovalci lahko pomagajo ustvariti ali pa so zraven pri njegovem preporodu. Vendar se morajo najprej odločiti, ali so z ekipo ali so proti njej. Notranji zmagovalci bodo dogovor takoj sprejeli in se brez oklevanja odločili, medtem ko nasprotno misleči v ekipi nimajo kaj iskati.

V njej morata vladati red in disciplina. Vsi v ekipi morajo biti usmerjeni v skupni cilj – zmaga. Pozabiti morajo na sočustvovanje. Namesto tega si okrepijo duha. Tudi če okoliščine temu nasprotujejo, morajo pot nadaljevati proti svojemu cilju enako prizadevno in z enako vero. Poraza si ekipa ne sme dovoliti, niti o tem razmišljati ali ga celo sprejeti. Poraz sprejmejo ljudje, ki so negativno naravnani.

EN SAM POGUMEN ČLOVEK PREDSTAVLJA VEČINO ~ Andrew Jackson

Ljudje s pozitivno naravnanostjo ga ne sprejmejo, niti o njem ne razmišljajo. Ekipa mora biti odločna. Tekmovalci ne smejo goljufati sebe, kajti s tem goljufajo tudi svojo ekipo. Odločnost premaga vsak poraz. Ekipa razpade, ko nima ciljev ali pa jih trenerji niso jasno določili. Cilje je treba dobro utrditi.

Glavni v ekipi mora biti trener. Ta mora tekmovalce dobro poznati in jih v primeru nespametnega ravnanja tudi kaznovati. S tem pridobi spoštovanje tekmovalcev. To pa je tudi eno od jamstev za uspeh. Trener mora tekmovalce dobro pripraviti na tekmo in jih prepričati, da so boljši od nasprotnika. Če jih o tem zares prepriča, postane njegov uspeh ZMAGA.

ekipa2Judo je individualni šport, vendar pa obstajajo tudi ekipna tekmovanja. Ta so lahko moška in prav tako tudi ženska. Vsaka ekipa je sestavljena iz 5-ih ali 7-ih tekmovalcev. Ti tekmujejo vsak v svoji kategoriji. Vsaka kategorija ima lahko eno rezervo. Kategorije so razdeljene tako kot pri posamičnem tekmovanju, in sicer za moške: – 60 kg, – 66 kg, – 73 kg, – 81 kg, – 90 kg, – 100 kg in + 100 kg.

Ženske kategorije pa so: – 48 kg, – 52 kg, – 57 kg, – 63 kg, – 70 kg, – 78 kg in + 78 kg. Tekmovanje se začne tako, da 7 tekmovalcev, ki zastopa svojo kategorijo, stopi na blazino. Vsaka ekipa je na svoji strani. Ekipi se najprej priklonita žiriji in nato med sabo.

Nato se začnejo borbe z najlažjo kategorijo in se nadaljujejo vse do najtežje. Borbe trajajo 5 minut po pravilih EJU in IJF. Razlika v posameznem tekmovanju je v tem, da se borba lahko konča tudi neodločeno, kar je lahko včasih v prid kateri od ekip. Drugače pa se točke seštevajo skupno, in sicer za ippon 10 točk, waza-ari 7 točk, yuko 5 točk.

Zmaga ekipa, ki je osvojila večje število točk. Ekipa mora biti usmerjena v skupni cilj, kar je v njenem primeru zmaga. Tekmovalci morajo biti odločni. Med sabo se spodbujajo in skupno pripravljajo na dvoboj. Glavno vlogo v ekipi ima trener. Ta mora pripraviti tekmovalce na zmago, kajti v nasprotnem primeru je poraz njegova krivda. Čeprav včasih, zaradi “neposlušanja”, ni tako.

NE SPRAŠUJ, KAJ LAHKO TVOJI SOTEKMOVALCI STORIJO ZATE. VPRAŠAJ SE, KAJ LAHKO TI STORIŠ ZANJE ~ Magic Johnson

Naprej na “Je hujšanje zdravo?”