Judo pas ali Obi

Najverjetneje vas je veliko, ki ste se spraševali, zakaj ima na neuradnih tekmovanjih en tekmovalec beli, drug pa rdeči pas. Večina vas verjetno misli, da zato, da sodniki in gledalci lažje sledijo borbi in po pasovih ločijo tekmovalce. Vendar ni tako. Zadeva ima svoje zgodovinsko ozadje. Na Japonskem je bila vedno prisotna razdelitev na vzhodni in zahodni del. Razlika je bila tako v mentaliteti kot tudi v kulturi. Jigoro Kano, ki je leta 1882 ustanovil Kodokan, je pripadal vzhodnemu delu.

V vzhodnem delu je bila bolj cenjena tradicija in se je treniral bolj duhovni del. Na zahodu so judo negovali v Butokukai organizaciji, ki je bila zadolžena za vojne veščine. Rivalstvo med šolama Kodokan in Butokukai je bilo svetovno znano. Jigoro Kano je bil znan kot pameten in premeten človek. Svoje najboljše učence je poslal v Butokukai kot inštruktorje. S tem je dvignil nivo treniranja na zelo visoko raven. S ciljem, da bi povečal kvaliteto in še bolj dvignil razvoj juda, je Jigoro Kano enkrat letno organiziral tekmovanje med vzhodnimi (rdečimi) in zahodnimi (belimi) tekmovalci.

Borci iz vzhodnega dela so bili znani po stoječi tehniki (tachi waza), tekmovalci iz zahodnega dela pa so bili skoraj nepremagljivi v parternih borbah (ne wazi). Na ta način je Jigoro Kano rivalstvo med zahodom in vzhodom usmeril v pozitivno smer, kar je bila zelo pametna odločitev. S tem se je razvil eden od principov – pomoč za boljši napredek (jita kyoei). Ker so na prvem tekmovanju borci nosili bele in rdeče pasove, je to potem postalo tradicija, ki je obveljala več kot sto let. V zadnjem času gre napredek tudi v tej smeri in na tekmovanjih sedaj že vidimo tekmovalce z belimi in modrimi kimonami.

NOVE IDEJE PRESENEČAJO MNOGE, KI NITI STARIH NE OBVLADAJO ~ Waggerl

KAKO DOBIŠ PAS? 

K judogiju spada tudi pas. Pas ni samo za to, da drži zgornji del judogija skupaj, ampak pomeni mnogo več. Pas prikazuje osvojeno znanje iz juda. Največja želja otrok je polaganje pasov. Po stopnjah pasov se povečuje tudi osvojeno znanje judo tehnik in prijemov.

Najnižji oz. osnovni pas je bel. Pri polaganju belega pasu moraš pokazati nekaj osnov iz juda, pa tudi določeno znanje teorije. Glede na to, da se za judo odločajo vedno mlajši otroci, je izpitna komisija za pasove uvedla tudi vmesne pasove.Pri mlajših otrocih, da določijo stopnjo znanja, klubi označuje s svojimi označbami ali barvami pasov. Tako sledijo belorumen, rumen, rumeno-oranžen, oranžen, oranžno-zelen, zelen, moder in rjav pas. Vsi ti pasovi so šolski KYU pasovi.

Polagajo se po določenih merilih, kandidat mora imeti predhodno stopnjo pasu določeno dobo, doseči mora določeno število točk na tekmovanjih, imeti dovolj obiskov na treningih in seveda, naučiti se mora metov, padcev in vsega potrebnega za višjo stopnjo pasu. Poleg vseh teh izpolnjenih pogojev pa se mora s polaganjem strinjati tudi trener.

Ko opraviš vse stopnje šolskih pasov, sledijo mojstrski pasovi. Ti so razdeljeni na DAN. In sicer od 1.–5. DAN črni pas, 6.-8. DAN črni ali rdeče-beli pas, 9.-10. rdeči pas, 11. in 12. DAN dvojna širina beli pas. 12. DAN ima samo ustanovitelj juda Jigoro Kano. Tudi za te pasove so določena merila. Poleg vseh zgoraj naštetih omejitev so tudi starostne omejitve. Mojstrske pasove lahko osvojiš tudi na DP v Katah, kjer prvouvrščeni par prejme višjo stopnjo pasu. Sicer pa lahko višjo stopnjo pasu osvojiš tudi, če imaš zelo dobre rezultate ali če pripomoreš k razvoju juda.

PRAVI JUDO DOŽIVI ČLOVEK NAJPREJ V BORBI.

KAKO PRAVILNO ZAVEZATI PAS?

Najprej pas prepogneš na polovico. Sredino pasu prisloniš na trebuh in ga oviješ okoli hrbta, na hrbtu ga prekrižaš in se vrneš proti trebuhu. Spredaj zopet prekrižaš in zgornji pas oviješ pod oba pasa. Nato narediš še zanko. Pasu nikoli na zateguješ proti glavi, ampak stran od telesa.

Judo_pas_ali_obi

Naprej na “Blazina ali Tatami”