Zgodba iz leta 2009

Slovenski judo je minulo nedeljo dosegel nov velik uspeh. Na tekmovanju za evropski klubski pokal v  francoskem Orleansu je ženska ekipa JK Sankaku iz Celja v konkurenci dvanajstih ekip osvojila 1.mesto, kar je prvi tak dosežek slovenskega juda. Pod vodstvom trenerja Marjana Fabjana so evropsko krono osvojile Petra Nareks, Tina Trstenjak, Urška Žolnir, Vlora Beđeti, Ana Velenšek in Lucija Polavder.

Celjanke so na tatami stopile štirikrat. Zapovrstjo so premagale francoski Levallois (3:2), nizozemski Kenamju (3:2), rusko Javaro Nevo (4:1) in v finalu s 4:1 še francoski Pontault in šokirale približno 2500 gledalcev, ki so bučno navijali za francosko ekipo.

»V vseh klubih so nastopile uveljavljene judoistke, nosilke kolajn z evropskih in svetovnih prvenstev in olimpijskih iger, zaradi česar ima podvig še dodatno razsežnost. Kajti ne gre prezreti podatka, da so naša dekleta v finalu na kolena spravila ekipo iz dežele, ki premore 5400 judoističnih klubov z več kot milijon tekmovalcev in tekmovalk,« je povedal Marjan Fabjan, nato je spregovoril še o temnejši plati medalje.

»Za nastop v Orleansu smo morali zbrati nekaj tisoč evrov. Ker denarja nismo imeli dovolj, sem potrkal na nekaj vrat, z izjemo Ilirike so nam vsi obrnili hrbet. V Francijo smo odpotovali s kombijem, vožnja je trajala 16 ur, vmes smo si privoščili spanje v spalnih vrečah, na prostem, pri le nekaj stopinjah Celzija nad ničlo.

Upoštevajoč vse to, ima naš podvig še večjo veljavo in odmevnost. Ob prihodu v Orlea
ns nas je doletela še ena nevšečnost; ker na tekmovanje nismo pripeljali sodnika, smo morali plačati 500 evrov kazni. Menda so imeli naši sodniki ob koncu minulega tedna neodložljive obveznosti.

Ker nismo imeli dovolj denarja, si nismo mogli privoščiti niti letalskih kart, da bi se naše članice, ki so že zaključile tekmovanje v Franciji vrnile v Slovenijo, zato so Petra Nareks, Urška Žolnir in Lucija Polavder morale odpotovati z nami naprej v Pariz na Svetovno mladinsko prvenstvo, ki je potekalo