Spoštovani starši!

Verjamemo, da je skupni cilj nas vseh, tako staršev kot vaditeljev in trenerjev ta, da so dvorane polne mladih
judoistov, ki jih s skupnimi močmi oblikujemo in vzgajamo v celovite osebnosti.
V nadaljevanju vam bomo poskusili na hitro približati judo šport in predlagati na kakšen način lahko najbolj pozitivno vplivate na vašega otroka, v primeru, da se bo odločil tudi tekmovati.
Vašega otroka najprej vabimo v začetni tečaj, vas pa, da preberete pogosta vprašanja o začetnem tečaju in izberete termin, ki ustreza starostni skupini vaših otrok.

Navadno se starši odločijo, da bodo svoje otroke vpisali k judu iz naslednjih razlogov:

  •  ker jih v šoli ali vrtcu tepejo močnejši,
  • da bi razvili svoje motorične spretnosti,
  • da bi si pridobili samozavest,
  • da bi se naučili varno padati.

K temu bi še dodali eno izredno pomembno stvar in sicer, da jim pri nas pomagamo zaživeti v duhu zdravega športnega mladostnika.

OBISKOVANJE TRENINGOV

Na začetku se srečujemo enkrat tedensko, kasneje, ko otroci pridobijo več znanja, pa so treningi dvakrat ali trikrat na teden ali celo vsak dan. Zavedamo se, da staršem predstavlja prevoz na trening določene težave in stroške, vendar menimo, da s tem, ko prične vaditi judo, pridobi določene vrline, kot so samozavest, disciplina, poštenost.

Bolje tako, kot da je doma preveč za računalnikom ali v najslabšem primeru, v slabi družbi. Sami presodite, kaj je vredno več.

MED TRENINGOM

Nekateri starši bolj, drugi manj intenzivno spremljajo trening. Iz naših izkušenj lahko zagotovimo, da nobena skrajnost ni dobra. Ni dobro, če se želijo starši intenzivno vključevati v samo izvedbo treninga, saj s tem motijo tako svojega otroka kot vse ostale učence in trenerja.

Starši morajo trenerju zaupati, saj je strokovno podkovan in usposobljen tako za vadbo kot vzgojo otrok. Po drugi plati pa imajo otroci, katerih starši ne pokažejo nobenega interesa za vadbo in napredek, občutek, da je to, kar delajo, nepomembno in sčasoma zgubijo motivacijo.

Le redko kdo od staršev pa že na samem začetku pomisli na to, da bo iz njegovega otroka postal uspešen tekmovalec v evropskem ali svetovnem merilu.

Če se zgodi, da otrok začne tekmovati, se vaša vloga kot starša lahko malce spremeni. Iz delnega opazovalca se lahko spremenite v krepkega voditelja in ste tako svojemu otroku v izredno močno oporo.

NA TEKMOVANJU

Na tekmovanju je zelo dobrodošlo, da spremljate in bodrite svojega otroka in njegove sotekmovalce, vendar s tribune.

Na tekmovanju otroci tesno sodelujejo s trenerjem in poskušajo kar najbolj učinkovito slediti njegovim navodilom. Če doživi poraz, je vsem hudo, še najbolj otroku, zato ga je potrebno bodriti, ob zmagi pa primerno pohvaliti.

Ne smemo pozabiti – če otroka pohvališ, napreduje, če pa ga preveč hvališ, nazaduje! V vsakem primeru pa je vaš otrok zmagovalec že tisti trenutek, ko stopi na blazine, saj je za to potrebna velika mera poguma zaradi treme ali pa pričakovanj okolice. Ne pozabite, da to ni otrokovo tekmovanje ampak nastop.

STARŠI KOT VODITELJI

Starši kot otrokovi voditelji so dolžni krepiti njegove sposobnosti in popravljati njegove pomanjkljivosti. Odrasli imajo radi spodbude in prav tako otroci. Otroke nagradite za uspehe tam, kjer so šibki, in spodbujajte v tistih dejavnostih, kjer so nadarjeni.

Toda dovolite otrokom, da vam oni prvi pripovedujejo o judu in ne vi njim. Bodite jim voditelji in vzor na njihovi športni poti, kajti otroci vas potrebujejo.

STARŠI IN ŠPORTNIK

Otrok je nekaj neprecenljivega – je dar. Naša čast in dolžnost je, da mu na poti do odraslosti varno stojimo ob strani in mu pomagamo s svojimi izkušnjami.

Ni prav, da smo do otrokovih sposobnosti kritični in preveč zahtevni. Bodimo z njim, vzpodbujajmo ga, naučimo ga, da je življenje sestavljeno iz vzponov in padcev, iz zmag in porazov.

Ne zahtevajte od otrok le vrhunskih rezultatov, najpomembneje je, da se otrok ukvarja s športom in da ima ob tem vašo podporo.

Na ta način boste pri otroku ustvarili dobre delovne navade in s tem pripomogli, da bo kljub treningom imel še veselje in čas za učenje, igro in ostale (hišne) naloge. Pripravili ga boste na življenje.

S športinimi pozdravi,
Vodstvo JK Z’dežele Sankaku Celje

Za vsa vprašanja smo vam na voljo. Prosimo obiščite podstran Kontakt.