Za laika sta pred očmi nogometni moštvi v belih kimonih, ki se naenkrat borita drug proti drugemu. Pa ni ravno tako.

Borci se borijo po vrsti od najlažje do najtežje kategorije ali mešano. Zmaga ekipe se šteje po več zmaganih borbah. Če je rezultat neodločen se seštejejo tehnične točke, če je pa rezultat še vedno nerešen, se izbere ena kategorija, kjer se pomerita dva tekmovalca, takrat zmaga ekipa za katero nastopa tekmovalec, ki zmaga.

Ena ekipa nosi belo kimono, druga pa modro. Ali pa so prvo poklicani tekmovalci označeni dodatno še z rdečim pasom. Na začetku in na koncu sledi pozdrav sodnikom, publiki, potem pa še med seboj.

 

Najmočnejša judo moštva na svetu so pri moških:

  • Japonska,
  • Gruzija,
  • Koreja in
  • Rusija.

Pri ženskah pa:

  • Japonska,
  • Francija,
  • Kuba,
  • Kitajska,
  • potem pa sledimo že mi, Slovenija.

Najmočnejša liga v Evropi je nemška liga, kjer nastopa dosti svetovno znanih tujcev, med njimi so tudi nekateri naši tekmovalci, ki nastopajo po klubih. V Sloveniji imamo 1. in 2. slovensko ligo. V drugi slovenski ligi nastopajo predvsem mlajši tekmovalci, v prvi pa že izkušenejši starejši tekmovalci.

Reprezentance nastopajo vsak z vsakim v predtekmovanju, na koncu pa se pomerijo štirje najboljši, kar imenujemo Play Off. Play Off je tudi najbolj gledano judoistično tekmovanje v Sloveniji in je tudi nekakšna tradicija slovenskega juda.

Kje smo pa mi?

Ekipa_Slovenije_na_svetovnem_ekipnem_prvenstvu_Pariz_2006-1

Prvo državno prvenstvo Griže – 20.maj 1995 – Članice (2.mesto)

1. mesto – JK Bežigrad
2. mesto – JK Sankaku
3. mesto – JK Ivo Reya

 

Alpska liga Tuging (GER) 1998 – Članice (1.mesto)

1. mesto – JK Sankaku (SLO)
2. mesto – JK Mirten (GER)
3. mesto – JK Samobor (CRO)

 

Ekipni turnir na odprtem »Sankaku 1998« – Člani (1. mesto)

1. mesto – JK Sakaku Celje
2. mesto – Salzburg (AUT)
3. mesto – Fruli (ITA)
4. mesto – Vilnius (LTU)
Za reprezentanco je na Evropskem prvenstvu v Mariboru 2002 od sedmih punc nastopilo kar pet Celjank, osvojile so 5. mesto,
Svetovno prvenstvo leta 2006 v Parizu (6 Celjank + Raša Sraka), osvojile so 5. mesto,
Ekipne Evropske Klubske prvakinje v Parizu, leta 2009,
Državni članski prvaki pri moških, leta 2011 in 2013.

 

DVE BRONASTI MEDALJI Z EKIPNIH EVROPSKIH PRVENSTEV ZA SLOVENIJO

V Montpellierju (Francija) je 27. aprila 2014 potekalo evropsko ekipno prvenstvo. Slovenska reprezentanca je prvi dvoboj dobila s 5:0 nad reprezentanco Bosne in Hercegovine. Nato so Slovenke izgubile proti Francozinjam z izidom 2:3. V boju za tretje mesto pa suvereno premagale Veliko britanijo s 5:0. To je bilo prvo odličje z ekipnih evropskih prvenstev za Slovenijo. Za reprezentanco Slovenije je nastopilo šest članic našega kluba, te so bile: Petra Nareks, Tina Trstenjak, Anka Pogačnik, Urška Žolnir, Ana Velenšek in Lucija Polavder.

V Bakuju (Azerbajdžan) so 28. junija 2015 Slovenke ponovile lanski uspeh in si ponovno priborile bronasto medaljo. Najprej so premagale Italijanke s 3:2, potem pa izgubile proti Francozinjam s 5:0. V borbi za tretje mesto so uspešno ugnale raprezentanco Madžarske s 3:2. V ekipi Slovenije je bilo pet naših članic: Petra Nareks, Tina Trstenjak, Anka Pogačnik, Klara Apotekar in Ana Velenšek.