• trener-2
 • marjanfabjjan_zgodovina
trener-2marjanfabjjan_zgodovina
Vodstvo kluba
Ustanovitev kluba
Število članov
Lokacija

Nekateri bi o tem lahko povedali veliko, drugi so pisali zgodovinske knjige o zmagah, spet tretji pa…

O dobljeni borbi. Trenutek zmagoslavja na tatamiju – kako naprej? Veliko borcev se zmage veseli na glas, zelo očitno, brez zadržkov, so pa tudi takšni, ki znajo veselje in uspeh podoživeti zgolj notranje – z iskro v očeh in zaprtimi ustnicami. Zlasti veliko se dogaja s pogledom – ta najprej išče trenerja, se z njim sporazume brez besed, potem pa umirjeno gleda naprej, sledi popravljanje kimona in ponovna brezbesedna komunikacija s trenerjem.

Misli so usmerjene samo k eni stvari – dobljeni borbi; četudi je bila borba vredna zmagoslavnega krika ali vsaj dviga rok, oko ne izgubi fokusa, telo je vzravnano. Še končni pozdrav, stisk rok, poklon in odhod z blazine. Natančno merjenje korakov do trenerja, ki borki/cu močno stisne roko, mu nekaj prišepne na uho, slednji posluša in prikimava ter se v elegantem koraku oddalji s prizorišča.

To je zmagovalka. To je zmagovalec. Judoistka/judoist Judo kluba »Z’dežele« Sankaku Celje, ki (še vedno) piše najdaljšo zgodbo v zgodovini slovenskega juda.

S temi občutki in razmišljanjem se je pred leti rodil judo klub, ki danes šteje več kot tristo (300) članov in diha z mestom, v katerem živi oseminštirideset tisoč (48.000) prebivalcev. Zgrajen je bil na vasi, blizu polj in gozda, na svoji zemlji. Počasi, a vztrajno se je gradil in zgodil Budokan Fabjan, ki je bil poleg vloženih materialnih sredstev, deležen pomoči župana mesta, predvsem dela ljudi, ki so verjeli v Zmago … In takšni ljudje se danes zbujajo v zmagovalna jutra! Vsakodnevni napori, vsakodnevno trdo delo, vsakodnevna odrekanja zaradi treninga, so klubu prinesla:

 

 • 6 olimpijskih medalj,
 • naslov evropskih klubskih prvakinj 2009,
 • svetovne in evropske medalje v vseh starostnih kategorijah,
 • dominantnost v državni konkurenci.

Vse to je možno! In se je zgodilo! Nekoč otroci, osnovnošolski nadebudneži so danes svetleče zvezde na svetovnem in evropskem judo nebu … In niso še zaključili svoje zgodbe, pravzaprav jo vsak dan znova pišejo in sestavljajo prav poseben judoistični mozaik.

Pridruži se nam! Če si pripravljen verjeti in videti (saj veš, da moraš za to gledati s srcem kot Mali princ), potem je to zate zmagoslavna zgodba.

~Fabi

SANKAKUNekaj več o nas

Kratka zgodovina Judo kluba “Z’dežele” Sankaku Celje

Ustanovitelj in guru slovenskega juda, Marjan Fabjan, je začel o svoji judo šoli razmišljati ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja, potem ko se je vrnil iz Avstrije. Trdno odločen, da bo svojo željo tudi uresničil je, potem ko v takrat obstoječih lokalnih klubih ni bilo posluha za njegov “drugačen” pristop k treningu juda in pojmovanju juda na splošno, leta 1990 ustanovil judo sekcijo »TVD Partizan 19. September – Ostrožno«.

Najprej so vadbo izvajali po okoliških gozdovih. Narava je, kot trdi Marjan še danes, prostor v katerem ni omejitev, ne fizičnih in ne psihičnih, je okolje iz katerega črpamo moči in še zdaj so treningi zunaj, na prostem, ena izmed posebnosti danes svetovno priznane “Fabjanove judo šole”.

Seveda pa narava kot taka ni zadostovala potrebam vedno večjega števila privržencev. Marjanov sosed je mladim entuziastom za vadbe borb odstopil napol porušeno hišo, nekaj kasneje pa so začeli vaditi v Gasilnem domu Lopata.

Kmalu tudi ta lokacija ni bila več primerna – sledila je vadba v hiši Antloga na Ostrožnem, ki je bila prostorsko najbolj primerna glede na prejšnje lokacije. Seveda pa je v Marjanu ves čas tlela želja po lastni telovadnici – vadbišču. Tako je leta 1992 na Lopati 12 (kjer je bil Marjan rojen in živi še danes), zrasla zanimiva stavba (t.i. Budokan Fabjan), pravzaprav hram judoistk in judoistov svetovnega formata.

Marjan Fabjan je klub, po številnih administrativnih težavah, uspel registrirati leta 1990, v okviru TVD Partizan 19. september – Ostrožno. Kar nekajkrat so morali dostaviti spisek ustanovitvenih članov, saj nekateri niso ustrezali tedanjim političnim strukturam. Zato je izjemno težko zapisati, ali so bili ustanovitveni člani tisti, ki so pomagali klubu pri rojevanju, ali tisti, ki so bili tudi uradno potrjeni.

Vsekakor so bili med njimi: Marjan Fabjan, glavna gonilna sila, Peter Bevc, Dušan Kačičnik, Tomaž Romih, Ciril Počivalšek, Slavko Đakovič, Ivi Knafelc, Matjaž Setnikar, Boris Mihelčič, Janko Oštir, Dušan Oprešnik, Igor Ratajc, Vladislav Žnidar, Jože Tratnik, Jože Kovačič, Rajko Đakovič in še bi se našel kdo. Veliko je bilo nasprotovanj tudi s strani takratne Judo zveze Slovenije, saj je s Fabjanom odšlo iz kluba Ivo Reya kar nekaj tekmovalcev.

Že kmalu po ustanovitvi so pričeli tekmovalci Fabjanovega kluba začeli mešati štrene “velikim” judo centrom. Glede na nastalo situacijo in v izogib nadaljnim sporom in podtikanjem, se je Fabjan odločil, da bo ustanovil žensko sekcijo, ki je v Celju še ni bilo, saj so vso pozornost namenili moškim selekcijam. Sočasno s preselitvijo v obstoječi objekt Budokan Fabjan na Lopati 12, je prišlo tudi do spremembe naziva kluba. Preimenoval se je v Judo Klub SANKAKU, kar v japonščini pomeni trikotnik in simbolizira tri stvari, ki so bile pri ustanovitvi ključnega pomena. To so tri takrat ustanovljene sekcije: Griže, Kristan vrh in Galicija.

Tako so v klubu končno začeli z nemoteno vadbo, ki je bila in je še (pravzaprav vedno bolj) predvsem po strokovni plati vsekakor na svetovnem nivoju, kar potrjujejo tudi številni uspehi in rezultati, ki so razvidni iz statistike kluba.

Danes je v klub včlanjenih okrog 340 članov različnih starosti. Največ je mladih, ki vadijo pod vodstvom dvajsetih vaditeljev in trenerjev. Ker vadba vseh ni možna v centru Budokan Fabjan, zelo dobro deluje tudi center na Ostrožnem (ki je bil v letih po 2006 večkrat prenovljen in dopolnjen; trenutno je v njem nameščen tudi izjemno privlačen in edini obstoječi fitness za otroke v Sloveniji). Uspešno vodimo tudi petnajst sekcij v okolici Celja. Na ta način se otrokom na začetku ni potrebno voziti v Celje, temveč pridejo vaditelji k njim. Treningi za najmlajše potekajo 2 krat tedensko, za starejše dečke in deklice 3 krat tedensko, medtem ko najboljši trenirajo vsak dan.

Marjan Fabjan
Začetki Marjana Fabjana kot trenerja – izvajanje vadb v gozdu

Naši trenerji in inštruktorji

Vsi trenerji, ki v klubu vodijo, imajo opravljene trenerske ali inštruktorske izpite. V času njihovih odsotnosti jih menjujejo drugi trenerji in inštruktorji, tako da trening nikoli ne odpade. Vsi naši inštruktorji in trenerji imajo dolgoletne izkušnje tako v svoji tekmovalni karieri kot v vodenju tečajev in treningov. Večina trenerjev  in inštruktorjev še vedno tekmuje, tako da so  te izkušnje še bogatejše. Največ izkušenj pridobijo v tujini, veliko znanja pa so pri nas pustili tudi trenerji iz Japonske. Shinobu Ishihara je bila v našem klubu pet let, Jukiko Honda pa nekaj manj. Od leta 2001 sodelujemo tudi s trenerko Jennifer Gal, nosilko olimpijske medalje in diplomirano trenerko juda z Nizozemske, ki je trenutno trenerka švicarske judo reprezentance. Za uskladitev vseh selekcij in prve ekipe paskrbi diplomiran trener Fabjan Marjan, najboljši ženski trener za leto 2009 in 2015, izbran s strani Evropske judo zveze. Naši trenerji so tudi aktivni v Judo zvezi Slovenije. Tako je Fabjan Marjan direktor reprezentanc, Trbovc Igor pa selektor in trener mladinske reprezentance.

Marjan Fabjan

Rojen: 3.5.1958

Poklic: zlatar

Zaposlitev: Ministrstvo za notranje zadeve: športni oddelek

Šola: Visoka šola za telesno kulturo Novi Sad

Trenerstvo in ustanovitev kluba

Sprva je bil član judo kluba Ivo Reya in imel svojo sekcijo na OŠ Fran Roš. Od leta 1980-1982 je tekmoval za Judo klub Impol iz Slovenske Bistrice, kasneje pa 8 let za Judo klub Strasswalchen iz Avstrije (1982-1990). Zraven je bil še trener v Judo klubu Burgkirchen. S časoma si je v Celju na Lopati s pomočjo prijateljev iz judo krogov uredil manjšo telovadnico in delal pod sekcijo Ostrožno. Leta 1992 pa je ustanovil Judo klub Sankaku, kar v slovenščini pomeni trikotnik. Ob ustanovitvi je imel 18 članov, sledila je številka 60, 130, 180 in danes 340.

Rezultati v času, ko je bil še tekmovalec
 • 5. Mesto EP 1977 (mladinci),
 • 3. Mesto EP 1978 (mladinci),
 • 4x prvak Jugoslavije,
 • 2x prvak Avstrije,
 • 1x prvak Slovenije.
Doseženi rezultati kot trener

Fabi, kot ga kličemo tekmovalci in prijatelji je strasten zbiratelj starin, kar si lahko ogleda vsak v njegovem skromnem muzeju po kvadraturi in bogatem po vsebini. S svojo trmo, vztrajnostjo, potrpežljivostjo in željo po uspehu je leta 1995 začel kovati »Slovensko judo pravljico«, ki se traja. S trdim delom in odrekanjem mu je uspelo kot trenerju doseči:

 • 6 olimpijskih medalj,
 • 10 svetovnih medalj,
 • 38 članskih evropskih medalj

Na treningih je neizprosen in strog trener, vendar tekmovalci vemo, da se lahk o vedno zanesemo nanj, da z njim dosegamo sanjske rezultate in to nam tudi daje oporo v najtežjih urah treningov. Veliko vlogo ima tudi v Judo zvezi Slovenije, saj je že vrsto let Selektor ženske reprezentance, zadnje leto pa tudi športni direktor.

Prejeta priznanja
 • pas 8.DAN podeljen s strani EJU,
 • Bloudkovo priznanje 2003,
 • Bloudkovo nagrado 2012,
 • Evropski ženski trener leta 2009 (na sliki) in 2015,
 • Srebrno priznanje mesta Celja 2009,
 • Naj Celjan 2009,
 • Več priznanj za strokovno delo v športu s strani Judo zveze Slovenije in mesta Celja.

Naj tekmovalci

Naj tekmovalci Judo kluba “Z’dežele” Sankaku Celje od leta 1991:

 • 1991  Slavko Đakovič
 • 1992, 1993 Marjan Fabjan
 • 1994 Ivan Knafelc
 • 1995 Lidija Zupanc
 • 1996 Regina Jernejc
 • 1997, 2000 Maja Frece
 • 1998, 1999, 2002, 2003 Petra Nareks
 • 2001, 2004, 2005, 2009, 2011, 2012 Urška Žolnir
 • 2006, 2007, 2008, 2010, 2013 Lucija Polavder
 • 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 Tina Trstenjak
 • 2019 Klara Apotekar
 • 2020, 2021 Tina Trstenjak

Na kaj smo ponosni

340

Članov

6

Olimpijskih kolajn

70 

Medalj na evropskih in svetovnih prvenstvih

15

Sponzorjev