Kaj je fair play?

Fair play je kompleksen pojem, ki obsega in zajema številne vrednosti, ki so temeljnega pomena ne le v športu, ampak tudi v vsakdanjem življenju.

Spoštovanje, prijateljstvo, skupinski duh, pošteno tekmovanje, šport brez dopinga, spoštovanje napisanih in nenapisanih pravil, kot so enakost, poštenost, solidarnost, strpnost, nega in veselje, so gradniki fair play-a, ki se jih lahko naučimo in doživimo, tako na blazini, kot izven blazine.

Rokovanje-Fair_Play

Spoštovanje

Za vsakega tekmovalca so pravila obvezna. Spoštovanje nenapisanih pravil je prav tako nujno potrebno. Fair play zahteva brezpogojno spoštovanje do nasprotnika, sparing partnerja, trenerja, sodnikov in navijačev.

Prijateljstvo

Rivalstvo na blazini ne izključuje prijateljstva. Ravno nasprotno. Prijateljstvo nastane iz plemenitega rivalstva.

Timski duh

Posamezniki so lahko zelo močni, vendar so lahko močnejši v ekipi. Zato pa imamo tudi ekipna tekmovanja, kjer lahko te dobre trenutke delimo s svojo ekipo.

Pošteno tekmovanje

Uživanje uspeha ni dovolj za zmago. Zmagoslavje mora biti pridobljeno s stoodstotnimi poštenimi nameni in z iskreno in lepo borbo.

Šport brez dopinga

Tisti, ki jemlje doping, goljufa. Tisti, ki goljufa, uničuje borbo. Tisti, ki uničuje borbo, se ne more boriti.

Enakost

Tekmovanje pod enakimi pogoji je bistveno v judu, sicer borba ne more biti sojena pravilno.

Toleranca

Pripravljenost, da sprejmeš obnašanje ali odločitve, s katerimi se morda ne strinjaš, ti pomaga razvijati obvladovanje samega sebe. Na koncu, bi lahko prav to bil odločilen dejavnik pri zmagi oziroma porazu.

Veselje

Baron Pierre de Coubertin, oče modernih olimpijskih iger, je rekel:«Zmaga ni primarna stvar v življenju, temveč borba; bistvo ni zmagati, ampak se dobro boriti.«
Če ne igramo po pravilih, uničimo športnega duha.

Fair play, ki je bistven in osrednji del uspešnega sodelovanja, spodbujanja in razvoja tako v športu kot v življenju, lahko nauči ljudi strpnosti in spoštovanja do drugih. To jim omogoča, da se vključijo v družbo in ustvarijo občutek timskega dela.

Fair play v športu lahko daje upanje, ponos in identiteto, in je sposoben združiti različne narodnosti, religije in kulture. Sodelovanje v duhu poštene igre pa prinaša še večje rezultate.